Monday, April 20, 2009

Basikal KakakKenangan ini paling melucukan.. Bila terkenang pasti membuat aku ketawa . Ini pun kisahku di zaman sekolah rendah. Masa tu aku baru pandai menunggang basikal, Aku merasa seronok, suka@excited sangat. Dalam sehari aku akan bermain / menunggang basikal kakak lima ke enam kali.

Dipendekkan cerita. Pada suatu hari. Ketika aku sedang bermain/menunggang basikal.

Tiba-tiba rantai basikal terlepas. Bila rantai basikal terlepas, memanglah basikal tak boleh dikayuh. Tapi masa tu aku ingat basikal kakak sudah rosak dan tak boleh digunakan lagi.

Aku takut sangat. Takut kakak akan marah. Memang patut pun orang akan marah.. sebab barang mereka sudah rosak..

Tahu tak apa yang aku lakukan? Aku cuba hendak menyorok basikal kakak di belakang rumah. Waktu nak menyorok basikal tu, kebetulan pula kakak berdiri dekat tingkap.

Kakak pun jerit.. Eh! kau nak bawa kemana basikal kakak tu?

Aku yang dah terkantoi , yang tengah mengelabah ketakutan..

Ceritalah pada kakak perkara yang sebenar . Rantai basikal dia terlepas.. aku kata pada kakak basikal dia dah rosak dan tak boleh digunakan lagi. aku ingat nak pergi sembunyikan basikal dia tu.

Kakak aku ingat basikal dia tu betul-betul rosak. Dia pun turun dan pergi periksa basikal dia yang aku kata rosak tu. Sebenarnya basikal dia tak rosak. Aku je yang beranggapan basikal dia sudah rosak. Hehehe…

p/s. Nasib baik basikal kakak tu tak rosak. Kalau betul-betul rosak… sudah pasti aku kena marah… bukan saja kakak yang marah. Mak pun akan marah.

Bila ingat balik peristiwa tu aku terfikir balik.. buat apalah aku nak menyorok basikal tu dan di mana sebenarnya aku nak menyembunyikan basikal itu… Budak-budaklah katakan manalah tau sangatkan!

No comments:

Post a Comment

Memori Indah